1. >Nyheter
  2. >Best før og siste forbruksdag: forstå datomerkingen

De fleste matvarer er datomerket. Og det er to typer å skille mellom:

1. Best før-datoen står på emballasjen. Den er angitt på konserverte varer (kokte retter, sauser) eller tørre matvarer (mel, sukker, belgfrukter, pasta og ris), og på frosne varer. Kort sagt på alle produkter som er stabilisert for lengre holdbarhet gjennom ulike konserveringsprosesser. Dette står normalt på lokket, på sidene eller under emballasjen.

2. Siste forbruksdag angir datoen da et produkt ikke lenger er egnet som matvare. Det står bare på ferske, lett bedervelige matvarer. Dette gjelder kjøtt, fisk, yoghurt, meieriprodukter, ferdigretter, mat på tube og ferdigskåret salat. Alle produkter med vann er følsomme og potensielt farlige for helsen vår når maten brytes ned på grunn av utvikling av uønskede bakterier.
 

Hva hvis produktet er utgått på dato?

Det er ganske enkelt. Matvarer der siste forbruksdag er passert, skal fjernes fra hyllene. For mat på tube eller ferdigskåret friske grønnsaker, betyr dette også at de ikke må spises etter siste forbruksdag. Det er fare for matforgiftning.

For tørre produkter (ris, pasta, linser osv.) og hermetikk der best før-datoen er utløpt, er det ingen reell helsefare, men matvaren kan ha mistet hele eller deler av kvaliteter som smak, konsistens eller næringsverdi.

Hermetikk kan holde seg opptil ett år etter at best før-datoen er utløpt, så lenge det står på et tørt sted og ikke er skadet. Hvis boksen buler ut, eller du kjenner en merkelig lukt når du åpner boksen, eller produktet bare ser uvanlig ut, må du ikke spise det! Det samme gjelder frosne varer, som også er spiselige etter at best før-datoen er utløpt, så lenge de er holdt frosne uten opptining på noe tidspunkt.

Å holde øye med utløpsdatoer er en god måte å unngå matsvinn på. Husk at hver europeer i gjennomsnitt kaster 173 kg * mat årlig!

* Kilde