Lenge leve den søte, sprø maisen!

Denne kornsorten fra det amerikanske kontinentet ble raskt populær da den kom til Europa. Men ikke forveksle fôrmais til dyr med den søte maisen vi mennesker spiser. Maisen er både mør, saftig og deilig sprø når den kokes – eller brukes som popkorn. Den dyrkes først i en kopp og deretter i åpen jord, og krever mye vann. Det er viktig at maisen gror på en tett bunn av halm for å oppnå riktig fuktighet. Når den grønne kjempen vokser i løpet av sommeren, vil den samtidig skape en velkommen skygge til alle de andre grønnsakene. I sesongen selger noen maisprodusenter fersk mais direkte fra åkeren til oppbevaring i fryseren. Tilberedning av mais er enkelt. Fjern bladene, vask kolben, legg på smør og stek den i ovnen eller grill den. Da kan du nyte den søte, sunne maisen i store biter.
 

Oppskrifter like lette som de er gode

Det høye innholdet av karbohydrater (6 ganger så mye som dets proteininnhold) har gitt maisen sitt velfortjente ryktet som næringsrik matvare med et lavt kaloriinnhold (kun 106 kcal per 100 g). Det lave fettinnholdet (mindre enn 2 g per 100 g) helt uten gluten gjør samtidig mais perfekt til mange oppskrifter. Det er en viktig del av ingrediensene i den tradisjonelle tunfisksalaten med ris og tomater, som vi alle hadde på menyen da vi studerte. En enkel oppskrift er å mose tunfisk fra boks i en skål, røre inn 2 ss majones og ca. 35 g maiskorn, smake til med saltflak og pepper, og pynte med gressløk. Selv i dag elsker mange å forberede og oppbevare en god tunfisksalat i en tupperware-boks til en sunn og lett lunsj på jobben. Det er også populært å tilsette mais i en pestosalat med kikerter eller i chili con carne. Blander du mais med surimi, og krydrer det med en deilig hjemmelaget majones, har du en enkel og sunn snacks til barna. En annen velsmakende idé er å lage en maisdipp med crème fraîche, mais, chili og lime.

Mais i både blandede og minimale versjoner

Prøv fiskekaker med mais – de smaker fantastisk! Fra innfødte amerikanere i dagens Canada finnes det en oppskrift hvor du moser maisen og lager en kjøtt- eller fiskebasert suppe kalt sagamité. Du kan også prøve å bruke minimais i en salat med cherrytomater, syltet paprika og palmerhjerter. Palmehjerter er en sprø og mild grønnsak med en lett søtlig smak, som har et hint av nøtter, tre og asparges. Du finner minimais i hermetikkavdelingen i saltlake eller eddik. De kan spises som pickles eller som appetizers med chorizoskiver, oliven og ostebiter. Eller prøv dem i en kyllingsandwich med litt salat eller i en krydret oksewok, og nyt de ulike smaksinntrykkene. Sist, men ikke minst, kan maisen også brukes i kaker, for eksempel i banan og mais-muffins.

Se alle våre enkle oppskrifter med mais her

Les mer om våre grønnsaker